• Before Construction works started
  • Before Construction works started
  • Phase 1 works complete
  • Phase 2 construction works
  • Glazing and render complete on SLT
  • Fins installed around the SLT
  • Fins installed around the SLT
  • Acoustic circular rafts and Gustaf Linear system being installed in the SLT
  • Gustaf's Linear systems being installed in stairwells
  • Seating installed in the SLT
  • Hexagon plasterboard installed
  • Final Labs coming together
  • Coloured lights being tested on the fins
  • Coloured lights being tested on the fins
  • SLT nearly ready for completion
  • Main staircase almost complete
  • External works coming along
  • Periodic table fitted
  • Periodic table fitted
  • Doors into the SLT being fitted
  • Doors into the SLT being fitted
  • External works coming along
  • Screen check in the SLT
  • Lights being tested on the SLT steps
  • Completion photographs
  • Completion photographs
  • Completion photographs
Science Block, Radley College
Client: 
Radley College
Contractor: 
Feltham
Construction Cost: 
£5m
Completion: 
Due September 2019

The £5m refurbishment and extensions of the Science Block, for Physics and Chemistry at Radley College, Oxfordshire is currently on site.

The existing building was designed by the architect W.G. Newton and built in 1937. The building is constructed with an exposed concrete frame and infill panels, with large areas of Crittall windows between structural bays. However, the original form and character of the building has been altered and lost over time. The window pattern has been dramatically and detrimentally changed, several extensions have been made and the existing flat roofs have been lost below maintenance free low-pitch industrial metal roofs.

The scope of the project involves establishing a new aesthetic language for the building, one which responds to both the character of the original structure and its later extensions. Existing spaces will be refreshed and reconfigured to work alongside a series of new extensions to increase the number of laboratories for both Physics and Chemistry. The primary extension is a new purpose built 190 seat Science Lecture Theatre (SLT). 

Currently, internal horizontal and vertical circulation routes are protracted and confusing. As a result, the building but more importantly the Science Department lacks identity. Our proposal rectifies these issues. The buildings circulation is rationalised to be more legible and direct about a new top-lit central atrium space, one which connects and brings together the ground floor chemistry department with that of physics on the upper floors.

The proposed SLT has a dramatic circular form and sits within the open end of the splayed wings of the existing building. The drum of the SLT will be part glazed and part rendered, with the circular form being emphasised by a series of aluminium vertical fins sitting in front of fritted glazing. The construction and materiality of the new rooftop extensions will contrast with the solidity of the existing building and will be lightweight structures, finished in zinc rainscreen cladding. The existing building will be stripped of its later pitch roofs, to return to its original flat roof form.

Keep an eye on our social media for regular updates during the construction of this interesting building.